Detta möts jag av när jag startar datorn,
"20 av de mest cancerframkallande matprodukterna"
Idag ska vi inte äta dessa produkter. Imorgon kommer en ny studie som visar att vi inte kan äta andra produkter, vilket gör att jag som konsument blir helt snurrig! Av nedanstående produkter äter jag regelbundet: fisk, varmt vatten, burktomater, vegetabiliska oljor och jordnötter och är något jag inte kommer att sluta med. Dock föredrar jag såklart fisk som vi själva fångat i stugan. Dock är väl inte det bra heller, alla fisk innehåller väl för hög nivå av metaller som inte är bra för våra kroppar.
Jag tänker såhär, måtta med allting. Ska vi undvika allt som tidningarna skriver om måste vi sluta äta. Det mesta vi äter har något negativt påverkan på våra kroppar. Visst.. något jag inte tycker om längre är just "vanligt" godis, vilket jag inte saknar överhuvudtaget, något jag inte ätit på så många år. Mer om socker och mina tankar kring detta ämne kommer i ett senare inlägg.
Enligt hemsida gäller det dessa produkter:
Processat kött
Äter du regelbundet processat kött som salami, peperoni, bacon eller korv? Vi vill inte oroa dig, men du kanske ska ändra lite på din meny. En analys av 10 studier som utfördes av Världshälsoorganisationen har visat att även om du äter så lite som 50 gram processat kött per dag är det tillräckligt för att öka risken att utveckla magcancer med 18 %.
Rött kött
Det är svårt att inte dregla vid tanken på en saftig, perfekt tillagad stek. Men hur delikat den än är, så har rött kött en smutsig hemlighet. Enligt samma undersökning gjord av Världshälsoorganisationen löper de personer som äter 100 gram rött kött varje dag 17 % större risk att få en cancerdiagnos under de nästkommande åren.Undvik att äta processat eller rött kött dagligen, för att minska riskerna att utveckla cancer. Välj istället baljväxter eller tofu – eller bli helt enkelt vegetarian!
Alkohol
Du kommer inte att få cancer bara för att du gillar att ta en drink då och då. Men, om du dricker fler än två drinkar varje dag, ökar du risken för att dra på dig olika sorters cancer. Enligt det nationella toxikologiprogrammet på U.S Department of Health and Human Services, så är lider de människor som dricker 3,5 eller fler alkoholdrinkar per dag – ca 6 cl alkohol – upp till tre gånger större risk att drabbas av mun- och halscancer, och det är 1,5 gånger mer sannolikt att de utvecklar magcancer än de som inte dricker.Ytterligare en stor anledning till varför du ska dricka med måtta!
Överstekt kött
Health Canada rekommenderar att man ska tillaga köttet väl för att undvika att dra på sig en mängd sjukdomar, men att tillaga maten för mycket kan vara lika illa, och öka risken för cancer. När du över steker kött, eller grillar det för mycket, skapas cancerframkallande ämnen, som kallas polycykliska aromatiska kolväten (PAH). Att ångkoka, pochera eller ugnsbaka kött minskar sannolikheten för att PAH skapas markant.
Varma drycker
Älskar du kaffe, te eller soppa? Om så är fallet, se till att de inte är för varma innan du sväljer dem. Enligt Världshälsoorganisationens avdelning för cancerforskning kan riskerna att få matstrupscancer nämligen öka om du regelbundet dricker vätskor som är varmare än 150 grader.
Läsk
Du är säkert medveten om att läsk kan få dig att gå upp i vikt, men visste du att det också kan orsaka cancer? Detta är enligt svenska forskare, som 2012 fastslog i en studie publicerad i American Journal of Clinical Nutrition, att män som dricker mer än en burk läsk per dag löper 40 % större risk att få prostatacancer. Denna risk är högst för män över 45 års ålder.
Odlad fisk
Även om lax är rikt på omega-3 är det viktigt att vara uppmärksam på var den kommer ifrån, om du inte vill öka risken för cancer. Detta var åtminstone slutsatsen av en undersökning som utfördes 2004. Nivåer av långlivade organiska föroreningar var mycket högre i odlad lax än i dess vilda motsvarighet.Att äta odlad lax, en gång i månaden under en lång period, sätter dig i högre risk att utveckla cancer än om du bara äter vild lax.
Vit pasta
Pasta är den perfekta mitt i veckan måltiden för många familjer. Men att äta för mycket vit pasta ökar riskerna för lungcancer, även om du aldrig rökt i ditt liv!Forskare i Texas hittade ett samband mellan lungcancer och kolhydrater. Ju fler kolhydrater en matprodukt har, desto mer ökar det risken för att utveckla cancer, och vet du vad? Pasta är väldigt kolhydratrik!
Vitt bröd
Samma undersökning från Texas pekar också på vitt bröd. Denna matprodukt, om än oerhört populär, kan öka riskerna för att utveckla lungcancer med 49 % genom att det höjer din kropps glykemiska index. Kanske ytterligare en bra anledning till att välja grovt bröd?
Burktomater
Burktomater är en billig och enkel ingrediens, så de är verkligen populära. 2008 upptäckte laboratoriet XenoAnalytical LLC som är kopplat till Universitetet i Missouri att vissa burkprodukter, och särskilt tomatsås och juice, innehåller bisfenol A, en kemisk sammansättning som används för att tillverka diverse plastföremål som CD-skivor och vattenflaskor. Det orsakar inte bara bröstcancer, utan bisfenol A kan även öka riskerna för hyperaktivitet, ADHD, hormonell obalans och fetma.
Mjölk
Mjölk är väl känt för att vara rikt på kalcium, vilket är bra för vårt skelett. Dock visar en undersökning från 2004 att män som dricker mycket mjölk löper 68 % större risk att dra på sig prostatacancer.Kanadensiska Cancer Samfundet tror också att mjölk är en potentiell riskfaktor när det handlar om att utveckla prostatacancer p.g.a. det animaliska fettet som denna dryck innehåller.Detta behöver dock inte innebära att du aldrig ska dricka mjölk igen! Så länge som du inte dricker mer än 2 glas om dagen (denna mängd rekommenderas av Universitetet i Montreals Näringsfakultet) kommer du klara dig bra.
Raffinerat socker
Cancer bara älskar raffinerat socker. Varför? Därför att det får cancerceller att växa. Av alla produkter som innehåller raffinerat socker, är majssirap särskilt dålig för din hälsa.
Genetiskt modifierade produkter
Otaliga studier som utförts på djur har visat ett samband mellan förtäring av genetiskt modifierade produkter och utvecklingen av tumörer (särskilt i magen).Ytterligare en anledning till att köra ekologiskt?
Vegetabiliska oljor
En hel del mat innehåller vegetabilisk olja. Likväl som det ökar risken för kardiovaskulära komplikationer, kan de öka risken för att utveckla bröstcancer, enligt en fransk undersökning som utfördes 2008.Vegetabiliska oljor finns i massor av färdiglagade rätter, som säljs i matvarubutikerna. För att minska risken för att utveckla cancer, behöver du bara dra ned på antalet färdiglagade rätter som du köper varje vecka, samt använda alternativ olja, som t.ex. olivolja när du lagar mat hemma.
Mikropopcorn
Vi vet alla att mikropopcorn är fulla av kalorier, men det brukar inte hindra oss från att ibland njuta av dem. Det är ju så gott, och så lätt! Kanske kan detta få dig att ändra dina vanor: för att skapa artificiell smörsmak använder en del tillverkare kemiska produkter, av vilka en del är kända för att öka riskerna att utveckla testikel-, lever- och bukspottscancer. Nästa gång du är sugen på popcorn så gör dem själv från grunden. Utan smör eller salt, och då är det ett utmärkt tilltugg och inte det minsta cancerframkallande!
Chips
Tyvärr kommer du väl inte rädda dig själv från cancer genom att ersätta mikropopcorn med chips. När chips tillverkas på hög temperatur fastnar, enligt Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, en möjligen cancerframkallande kemisk förening som heter akrylamid på chipsen.För att vara exakt, mängden akrylamid i chips är 500 gånger högre än vad Världshälsoorganisationen rekommenderar som maximum kvantitet acceptabel i vatten.
Pommes frites
Pommes frites innehåller också akrylamid. Du kanske är intresserad av att få veta att en svensk undersökning från 2002 upptäckte samma kemiska substans i cigarettrök!Den där tallriken pommes frites känns plötsligt lite mindre lockande.
Jordnötter
Jordnötter är fulla av vitaminer och mineraler. I vissa fall kan de dock vara cancerframkallande.Om de blivit dåligt hanterade eller dåligt förvarade blir jordnötterna fulla av aflatoxin, en substans som uppstår ur mögel och svamp, och ökar risken för levercancer.I vissa afrikanska och asiatiska länder finns det risk att aflatoxin bildas i jordnötter. Om du reser till eller lever i dessa delar av världen kan det vara en god idé att undvika att äta jordnötter.
Vitt mjöl
För att mjöl ska bli vitt använder tillverkarna klor och klordioxid. Att bara inandas dessa kemikalier är farligt, så föreställ dig då vad som händer när du ”äter” dem.Om du dessutom lägger till att vitt mjöl har ett högt glykemiskt index, och det höjer ditt blodsocker vilket, i sin tur, ökar risken för att utveckla diabetes och cancer.Ännu en anledning till varför fullkornsmjöl är mycket mer hälsosamt val.
Saltad fisk
Enligt det Kanadensiska Cancer Samfundet är fall av huvud-halscancer vanligast i regioner där man äter mycket saltad fisk. Med andra ord, så ökar riskerna för att drabbas av denna typ av cancer om du regelbundet äter saltad fisk.