Matallergi utomlands

När vi ändå är inne i att prata om vår resa, vill jag passa på att ta upp nämnet kring matallergier vi resandet. Som ni säkert redan vet vid det här laget, tål min sambo varken fisk, skaldjur och mjölk. Inför varje resa har vi alltid förberett ett allergi-kort på språket dit vi far ifall det skulle vara någon som inte är så duktig på det engelska språket. Vi har faktiskt använt det även på denna resa, perfekt som back-up. 
 
Alla tar det på fullaste allvar och läser det mer än en gång just för att det inte ska bli några missförstånd. Vår favoritrestaurang som vi var på två gånger förra året vi var här har gått en nivå längre upp. På första sidan i menyn står det om allt kring just allergier, att de vill göra allt för att du med allergi ska få något gott att äta. De har även markerat allergier vid varje maträtt så att det ska vara enklare att själv läsa sig till vad som kan ätas och inte. Uppskattade förändringar sedan sist! Vi hade samma kypare som förra året och han var lika tillmötesgående som förra året. Andra kvällen vi var där denna gång fick vi han igen och han kom ihåg och så vi behövde inte förklara vad det gällde för allergi, vilket gör att vi känner oss sedda, vilket är jättepositivt!
 
På tal om att resa med just dessa allergier, så går det bara bra, mycket bättre än i Sverige.
 
När vi för några år sedan åkte via Stockholm till Grekland. Vi beställde in lite mat på Arlanda men serveringen hade inget mjölkfritt att erbjuda... När vi väl kom ner till Grekland, fanns alltid mjölkfritt på restaurangerna och fanns det inget på menyn fixade de alltid något speciellt för N. Det kallar jag service. De använder mycket mer olja i sin matlagning. I och med efterfrågan på veganmat här i Sverige har ökat, har gjort det enklare för även N att kunna beställa saker även på hemmaplan för att vara säker på att få något.
 
 
 
Utlandet - matallergi - mjölkallergi - resor - utomlands